L'agrupació Abeniara està formada per joves i al·lotes que des de ben petits varen començar, d'una manera o d'altra, dins el món del ball i la música tradicional. Poc a poc es varen anar reunint i sorgí la idea de formalitzar el grup. Començaren els assajos i finalment el juliol de 2003 Abeniara es va donar a conèixer.

   El nom de l’agrupació es va posar fent referència a “Mancorme Abeniara” que va ser durant la dominació musulmana, una alqueria del poble de Felanitx, on es formà el grup.

  Principalment les activitats que du a terme són les ballades populars i les mostres de música i ball mallorquí; però no han renunciat a fer alguns recitals (de romanços o nadales), tallers de ball, exposicions fotogràfiques o mostres de vestuari tradicional. Ha fet nombroses mostres, ballades i recitals arreu de Mallorca, Eivissa, Catalunya, València, Castella la Manxa i País Basc.

   El seu repertori començà essent tradicional però amb el temps decidiren emprendre l’aventura de crear noves lletres i músiques. A partir d’aquest moment a les seves actuacions, mostres i ballades, han anat alternant  jotes, boleros, mateixes i fandangos populars amb altres de pròpia creació.

   El desembre de 2009 presentaren el seu primer disc “ABENIARA” que recull totes les cançons de pròpia creació en vint-i-dues pistes.

   També han consolidat la “Mostra Folklòrica del Pebre Bord” de Felanitx, de la que son impulsors i organitzadors. Enguany aquesta mostra ja ha arribat a la desena edició.

   Abeniara ha tractat en els seus deu anys d’existència de contribuir a la difusió de les costums i tradicions del poble mallorquí. Conservant i reinventant balls, músiques, vestits i objectes de temps antics, que segueixen ben vius a la nostra terra.